YMIST

Høyringsfråsegn um framlegget til ny rettskriving for nynorsk
Ivar Aasen-sambandet hev vorte gjort kjent med framlegget til ny rettskriving for nynorsk dagsett 30. oktober 2002, og hev sett seg inn i det. Etter ei samla vurdering vil me råda frå at det vert vedteke. Me meiner ein bør leggja til grunn heilt andre prinsipp for statleg normering og vern av nynorsken enn det Språkrådet hev gjort.
Publisert: 20070128 sambandet.no

Tradisjonelle former som ikkje må takast ut or nynorskrettskrivingi
Elles ei rad einkildformer og skrivemåtar det er gjort framlegg um å taka burt, anten sam­røystes elder av nokre i nemndi.
Publisert: 20070128 sambandet.no

Bokmålisering av nynorsken
Ein kann vel segja at det gjekk som me hadde ottast med nynorsknormalen på årsmøtet i Norsk språkråd.
Publisert: 20050408 Klaus Johan Myrvoll

Eit privat Språkråd ?
Mange høgnorsktilhengjarar hev frå tid til anna vore upprådde yver Norsk Språkråd og diskutert um det ikkje let seg gjera å skipa eit privat normeringsorgan. Diskusjonen kring å skipa eit privat normeringsorgan i staden for språkrådet er gamal.
Publisert: 20050408 Lars Bjarne Marøy

Faarlund er fårleg
Norsk språkråd skal på årsmøtet 3.-4. februar gjera vedtak um ny rettskriving for nynorsk. I framlegget frå fagnemndi gjeng ein inn for å strjuka ei rad tradisjonelle nynorskformer, både frå læreboknormalen og den vide rettskrivingi.
Publisert: 20041002 Klaus Johan Myrvoll

Opning for høgnorsk no!
Fagnemndi i Norsk Språkråd skal i år taka upp heile læreboknormalen til vurdering. Det er gjort framlegg um fleire justeringar av læreboknormalen av i dag.
Publisert: 20041002 Lars Bjarne Marøy

Rydd burt samnorsken!
Jan Terje Faarlund leidar i fagnemndi i Norsk Språkråd hevdar i eit fjernsynsprogram at han og fagnemndi ikkje driv med tilnærmingsarbeid, sokalla samnorskpolitikk. Faarlund hev i fleire år saman med dei andre i fagnemndi drive med ein revisjon av læreboknormalen i nynorsk.
Publisert: 20041002 Lars Bjarne Marøy

Er tenkjing barokk?
Ei ordform som tenkjing skal visst haldast ute av gjeldande rettskriving. Men formi hev hevd i nynorsk skrift, og vert nytta i strid med gjeldande rettskriving av sers mange nynorskbrukarar. Ordet heng saman med å tenkja der det er lov å nytta j-en. Det er ein klår inkonsekvens at ein kann nytta j-en den eine staden og ikkje den andre.
Publisert: 20041002 Lars Bjarne Marøy

Bokmålsvelde - må det vera slik?
I nynorsk og bokmål er det stor valfridom. Det vil segja at språkbrukarane kann velja millom ei rad former. I Praksis er det likevel ikkje so mange som vel.
Publisert: 20041002 Lars Bjarne Marøy

Den siste sovjetstat i målpolitikken
I telestriden med Sverike vart Noreg umtala som den siste sovjetstat. Dette kann vera grunnlaust i mange samanhengar, men i ein samanheng er Noreg langt på veg ein Sovjetstat. Nemleg i språkpolitikken.
Publisert: 20041002 Lars Bjarne Marøy

Knus samnorsken no!
Samnorsk hev vorte eit umgrep i norsk målsoga. Sume politikarar og teknokratar hadde kolsviartru på at det let seg gjera å smelta saman bokmål og nynorsk til eit mål. Denne politikken synte seg å vera nyttelaus i praksis.
Publisert: 20041002 Lars Bjarne Marøy

Artikkelindeks

Årsmøte i Ivar Aasen-sambandet av 2004
I Vestmannen nr. 4 2005 les me at Ivar Aasen-sambandet av 2004 hev halde årsmøte i Bergen 27. august 2005. Upptaksmennene attum Ivar Aasen-sambandet av 2004 er folk som neittar å godtaka at Ivar Aasen-sambandet av 1965 faktisk vart lovleg nedlagt på årsmøtet 17. april 2004.

  • Målmannen - eit fritt organ
  • Striden i høgnorskrørsla - eit umriss
  • Heidersprisar frå Opedalsfondet
  • Skal halda årsmøte i uppløyst lag