YMIST

Kva er moderne ?
Hellevik er kjend for ordlistone sine og for at han hev vorte utskjelt av dei norskaste av dei norske norskdomsmennene,vestmennene,heiter det. Eg er vestmann, og eg er sterkt kritisk til den rolla som Alf Hellevik hev spela i norsk målpolitikk.
Publisert: 20050408 Lars Bjarne Marøy

Målsak og byfolk
Dette innlegget med spursmål tek utgangspunkt i brytningi millom bygdefolk og byfolk i byane. Eg skal koma attende til nynorskbrukarar i kjerneumrådi.
Publisert: 20040723 Lars Bjarne Marøy

Er målrørsla liv laga?
Det kann vera grunn til å spyrja seg um det er nokor vinning med nynorsken,eller um målfolket berre er atterlengtande og livsfjerne atterstødor av ei målpolitisk stridsøsing som for lengst hev lagt seg.Det er serleg den talte utgåva av nynorsk ein kann ha hug til å gjera seg tankar kring.Er talt nynorsk berre ein snål spøk som fåe tek ålvorleg,eller held talt nynorsk liv i det norske folkemålet ?
Publisert: 20040723 Lars Bjarne Marøy

Berre eitt folkemål
Umgrepet folkemål hev vore eit umgrep som hev vore sterkt umdiskutera i etterkrigstidi.
Publisert: 20040723 Lars Bjarne Marøy

Målsak og medieutvikling
Korleis skal me forstå målsaki i samtidi vår ? Me kjem ikkje utan um at målsaki må setjast upp mot ein større bakgrunn.Altfor sjeldsynt hev målmenn i vår tid evna til å samla soga um norsk målreising i ei manande framstelling.
Publisert: 20040723 Lars Bjarne Marøy

Knud Knudsen ein talsmann for dei små i samfundet?
Av og til kann ein få hug til å draga fram einskilde utsegner og moralisera yver deim i målpolitisk samanheng.Kor vidt det er rettvist eller ikkje kann ein diskutera.
Publisert: 20040723 Lars Bjarne Marøy

Høgnorsk målførereising eller dialektanarki?
Riksmålsrørsla må velja: vil ho ha høgnorsk målførereising på standardtalemålsgrunn, eller vil ho ha dialektanarki med tilhøyrande språkleg vanrøkt ?
Publisert: 20040723 Lars Bjarne Marøy

Norskt mål i skrift og tala!
Slagordet «Snakk dialekt - skriv nynorsk» hev vore samlingsmerke for målrørsla i snart ein mannsalder, men i det seinste er det fleire enn berre riksmålsfolket som innser at det kanskje er åt å verta meir til stelp enn hjelp.
Publisert: 20040720 Olav Torheim

Artikkelindeks

Årsmøte i Ivar Aasen-sambandet av 2004
I Vestmannen nr. 4 2005 les me at Ivar Aasen-sambandet av 2004 hev halde årsmøte i Bergen 27. august 2005. Upptaksmennene attum Ivar Aasen-sambandet av 2004 er folk som neittar å godtaka at Ivar Aasen-sambandet av 1965 faktisk vart lovleg nedlagt på årsmøtet 17. april 2004.

  • Målmannen - eit fritt organ
  • Striden i høgnorskrørsla - eit umriss
  • Heidersprisar frå Opedalsfondet
  • Skal halda årsmøte i uppløyst lag